luni, 9 aprilie 2012

Chiftelute italienesti



Am pregatit chiftelute italienesti, asa le spune Ainsley Harriott ca din reteta lui m-am inspirat. Sunt savuroase, mai usoare decat chiftelele obisnuite pentru ca nu sunt prajite in mult ulei. Se pot servi cu paste, piure de cartofi si chiar simple.

Pentru chiftelute:

- 750 g carne tocata de vita;
- 225 g bacon afumat fara sorici taiat marunt;
- 4 linguri ulei;
- 1 ceapa medie;
- 1 catel usturoi;
- 1 1/2 lingurita oregano uscat;
- coaja rasa de la 1/2 lamaie;
- 75 g pesmet;
- 1/2 legatura patrunjel;
- 1 ou;
- sare si piper.



Pentru sos:

- 1 lingurita unt;
- 1 ceapa;
- 1 catel usturoi;
- 1 ardei rosu mare;
- 1 sticla pulpa de rosii;
- 1 fir de busuioc proaspat;
- sare si piper.





Chiftelutele:

Se curata si se taie marunt ceapa, usturoiul se zdobeste cu lama cutirului si apoi se taie feliute.


Intr-o tigaie mica se pune la incins 1 lingura de ulei. Apoi se calesc in el ceapa, usturoiul si oregano amestecand din cand in cand pana se inmoaie si miroase bine. Apoi se dau la o parte de pe foc si se lasa sa se racoreasca putin.



Intr-un castron se amesteca baconul, carnea, coaja de lamaie, pesmetul, patrunjelul  si ceapa calita. Aceasta operatie se face cu mana de domnisoara :), fara inele si verigheta.



Cand s-au omogenizat, se adauga si oul, 1 lingurita sare, piper din belsug si se continua sa se amestece.


Compozitia finala

Apoi cu mainile umezite se formeaza chiftelutele de marimea unei nuci. Mie mi-au iesit 54 bucati.

Intr-o tigaie se pun 3 linguri de ulei si se prajesc chiftelutele pe rand pe toate partile. Se scot intr-o cratita cu capac.



Sosul:

Tigaia in care s-au prajit chiftelutele se incinge, se adauga cubul de unt, si se caleste ceapa taiata marunt, usturoiul zdrobit, si ardeiul taiat cubulete mici. Se amesteca pana se inmoaie.


Apoi se adauga pulpa de rosii, sare si piper si se mai lasa sa fiarba aproximativ 5 minute, cat sa-si imprumute aromele.

Se toarna sosul peste chiftelute si se lasa sa fiarba 30 min, amestecand o data sau de 2 ori cu grija pentru a nu sfarama chiftelele. Cratita trebuie sa aibe capacul pus usor intr-o parte.


La sfarsit de taie marunt busuiocul si se presara peste sos.


Rezultatul...


...delicios...

Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu