duminică, 8 aprilie 2012

Tort cu nuci si caramel


Un tort cu multa crema si nuci imbracate in caramel. Verdictul sarbatoritului de azi... "nesanatos de bun" :). Pozele si cuvintele nu-l pot descrie...



Pentru blat:

- 4 oua;
- 4 linguri faina;
- 8 linguri zahar;
- 2 lingui ulei;
- 1 lingurita praf de copt.

Pentru crema:

- 200 g zahar, plus 2 linguri;
- 1 l lapte;
- 6 linguri faina;
- 50 g unt;
- 1 lingura esenta vanilie (optional).

Pentru glazura cu nuci:

- 200 g zahar;
- 200 g nuci prajite si taiate grosier;
- 250 g unt 65 % grasime.



Blatul:

Blatul se face dupa cea mai simpla reteta. Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu cele 8 linguri de zahar  pana se formeaza o spuma consistenta.


Se adauga galbenusurile frecate cu ulei.


Se amesteca si apoi se incorporeaza faina impreuna cu praful de copt.


Apoi se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se baga in cuptorul preincalzit la 180 grade pana se rumeneste si trece testul scobitorii, aproximativ 30 minute.

Crema:

Se caramelizeaza zaharul intr-o craticioara, la foc mic.


Intr-un vas se amesteca faina cu cele 2 linguri de zahar, se toarna laptele cate putin si se omogenizeaza pentru a nu se forma cocoloase. Apoi se toarna peste zaharul caramelizat si se amesteca in continuu pana se dizolva complet caramelul, si crema se ingroasa. Apoi se adauga untul si se omogenizeaza.


Blatul se taie in doua si se pune baza intr-o forma de tort cu peretii detasabili unsa cu putin ulei. Peste ea se toarna crema fierbinte, se acopera cu cea de-a doua parte de blat si se lasa la racit. Eu am lasat peste noapte si dimineata am facut glazura.

Glazura cu nuci:

Se caramelizeaza zaharul. Se adauga untul si se amesteca pana se omogenizeaza. Apoi se incorporeaza nucile.

Pe un platou se aseaza tortul, se scot peretii tavii si se toarna peste blat glazura. Se lasa sa se raceasca si apoi...pe el :)

Rezultatul...

 





4 comentarii: