luni, 5 martie 2012

Lasagna


Am descoperit de ceva timp Lasagna si de atunci am ramas fani. Retete...sunt multe, dar eu o fac asa:


- sos Bolognese;
- sos Bechamel;
- 200 g cascaval sau 100 g parmezan;
- foi lasagna.








Sosul Bolognese:

- 1200 g carne vita sau amestec cu porc;
- 500 ml suc rosii;
- o cana apa sau supa de legume;
- 100 g unt;
- 1 ceapa;
- 1 morcov;
- 5-6 catei de usturoi;
- 1 lingurita rozmarin;
- 1 lingurita salvie;
- sare si piper.





Sosul Bechamel:

- 100 g unt;
- 4 linguri faina;
- 600 ml lapte;
- 1/2 lingurita nucsoara;
- sare si piper.




Se curata ceapa si se taie solzisori. Morcovul se curata si se razuie. Intr-o tigaie mare sau chiar cratita mai intinsa se topeste untul, se adauga ceapa si usturoiul amestecand continuu pentru a nu se arde, apoi se adauga morcovul.




Cand s-au inmuiat putin, se adauga carnea si se amesteca din cand in cand pana isi schimba culoarea.




Dupa aceea se pune sucul de rosii si apa sau supa de legume si se lasa sa fiarba la foc mic pana scade, cam 45-60 min.

Cand este aproape gata se adauga rozmarinul, salvia, sarea si piperul. Apoi se lasa sa se odihneasca pana se face sosul alb.

Intr-o cratita se pune untul la topit, se adauga faina si se stinge turnand cate putin lapte amestecand continuu. Se lasa sa fiarba si sa se ingroase, apoi se condimenteaza cu nucsoara, sarea si piperul.



Tava se unge cu unt si se pune mai intai un strat de sos Bechamel, apoi unul de sos Bolognese, cascaval sau parmezan, foi de lasagna. Se repeta pana se termina sosurile. Ultimul strat va fi de sos Bechamel, cascaval sau parmezan si cateva bucatele de unt.



Se baga la cuptorul preincalzit la 180 grade pana se rumeneste.



Rezultatul...





5 comentarii:

  1. Bravo Andra! Continua cu blogul si cu gatitul ca faci treaba buna! Rozul asta din fundal nu prea-mi place dar in schimb imi place ce gatesti:)
    O sa incerc si eu reteta de lasagna;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc :) Voi tine cont de recomandari ;) Spor la gatit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Esti mult prea departe de o lasagna adevarata ! Sosul Bolognesse se face altfel si reteta este evident alta ! Ca sa inlocuiesti la lasagna mozzarella cu cascaval inseamna ori ignoranta ori comoditate ori faptul nu conteaza oricum tot din lapte este facut si nu in ultimul rand : ce ai facut tu acolo este un gen de musaca asezonata cu cascaval ! Sorry ! Ar fi trebuit sa pleci acasa inca de la prima runda !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru Lasagna clasica se foloseste parmezan, in nici un caz mozzarella si cum nu sunt la nici un concurs de impresii si sunt in propria mea bucatarie, nu am unde sa plec :) Sunt deja acasa! :) Pentru musaca este cu totul alta reteta iar in final alt gust. Fiecare cu retetele si gusturile sale. Multumesc de vizita si astept cu mare interes reteta ta de sos Bolognese!

      Ștergere